LOADING....!!!!!
Logo KSE
more
Recruitment Bonus
Více close

KAYAKU ZA ZÁCHRANU POTRAVIN

PODPOŘILI JSME POTRAVINOVOU BANKU VE ZLÍNSKÉM KRAJI

Částkou 200 tis. Kč jsme přispěli k vybudování nového skladu potravin ve Zlínském kraji. Sklad vznikl rekonstrukcí objektu v obci Liptál. Bude sloužit k uskladňování potravin, které budou dále distribuovány obyvatelům Vsetínska. Naše firma pokryla náklady spojené s tvorbou projektu.

První Potravinová banka v ČR vznikla v roce 1992. Potravinová banka ve Zlínském kraji, z. s. (PBZK) vznikla jako jedna z nejmladších bank v ČR v roce 2015. Její zakladatelé byli Jiří Růžička (tehdejší ředitel Elim Vsetín, o. p. s.), Michal Trčálek, ředitel Azylového domu pro ženy a matky o. p. s. a Kateřina Pivoňková ze zlínské Naděje.

Posláním Potravinové banky je bojovat proti hladu a plýtvání potravinami. Cílem Potravinové banky je tedy získávat zdarma potraviny a ty poté bezplatně prostřednictvím charitativních organizací distribuovat dětem a dospělým v nepříznivé životní situaci.

Jak nám řekla ředitelka PBZK, Ing. Vendula Kovářová: „Jezdíme po kraji a sbíráme potraviny, které jsou již neprodejné, případně při jejich výrobě vznikl nějaký zdravotně nezávadný problém, např. mají špatnou gramáž či etiketu. Získané produkty dáváme lidem, kteří je dále zužitkují. Věříme, že jim udělají radost a pomohou jim v mnohdy napjatém rozpočtu. Často si nás lidé spojují pouze se Sbírkou potravin. Ta sice činí jen velmi malou část našich aktivit, ale i přesto je pro nás důležitá. Kvalitní trvanlivé potraviny se k nám totiž jinak příliš nedostávají.“

„Zachráněné“ potraviny putují prostřednictvím stálých odběratelů (což jsou sociální organizace, farnosti, města a obce) k těm, kteří je nejvíce potřebují. Jedná se např. o seniory nebo o klienty soc. služeb. Mnohé potraviny ale vyžadují rychlé zpracování. Proto vznikl projekt Výdejen, jejichž cílem je dostat zachráněné potraviny blíže k obyvatelům, kteří vaří a zvládnou je sami zpracovat. Dle paní Kovářové se lidé často bojí říct si o pomoc, což je škoda, protože nezřídka jsou v potravinové bance potraviny zachráněné před likvidací, pro které se hledá konečný spotřebitel.

S projektem Výdejen se otevřely nové možnosti. Díky nim je možné obsloužit osamělé seniory, samoživitele, lidi v náhlé nepříznivé situaci, lidi s handicapem apod. Banka hledá i další možnosti, a to prostřednictvím přímého přístupu do škol, školek a na různé akce, kde by se daly zužitkovat potraviny, o které již není zájem u odběratelů ani v jiných potravinových bankách, např. z důvodu jejich přebytku.

Zachráněné potraviny pomáhají snižovat odpad a chránit životní prostředí.

Following posts

 Help and support
Help and support
September 25th, 2019

EVERYONE CAN BE A PARTICIPANT OF A ROAD TRAFFIC. ROAD SAFETY MEANS LIFE! LET´S PROTECT YOUNG LIVES! These are the slogans of the cycling competition organized with the support of BESIP…

Read more
 Help and support
Help and support
December 7th, 2023

PODPOŘILI JSME POTRAVINOVOU BANKU VE ZLÍNSKÉM KRAJI

Read more
 Life at KSE
Life at KSE
February 21st, 2023

Employees insights from a business trip to Japan

Read more
 Life at KSE
Life at KSE
March 18th, 2022

V Kayaku nám není problematika odpadů lhostejná. Snažíme se odpad maximálně třídit, k čemuž vybízíme i naše zaměstnance.  

Read more